Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безстрокове перебування судді на посаді забезпечує стабільність судової влади та безперервність у здійсненні правосуддя - Анна Адамська-Галлант, міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice"

02 травня 2024, 09:33
Концепція безстрокового перебування на посаді судді має вирішальне значення для забезпечення незалежності, неупередженості та верховенства права.
 
Про це заявила міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант під час Міжнародної науково-практичної конференції "Актуальні проблеми судового права".
 
"Незмінюваність суддів гарантує, що вони можуть виконувати свої обов'язки, не боячись репресій, впливу інших гілок влади або зовнішнього тиску. Забезпечуючи безпеку на посаді, безстроковість дозволяє суддям приймати рішення на основі закону та фактів справи, а не політичних чи особистих міркувань. Вона також сприяє неупередженості суддів, ізолюючи їх від неправомірного впливу. Усвідомлення того, що їхня посада є захищеною незалежно від результатів їхніх рішень, допомагає суддям залишатися неупередженими та справедливими у своїх рішеннях", - заявила Анна Адамська-Галлант.
 
За її словами, безстрокове перебування судді на посаді забезпечує стабільність судової влади та безперервність у здійсненні правосуддя.
 
"Судді з часом можуть розвивати свої знання у галузі права, що сприяє послідовності та передбачуваності судових рішень. Незважаючи на те, що безстрокове перебування на посаді захищає суддів від свавільного звільнення, воно не звільняє їх від відповідальності. До суддів все ще застосовуються дисциплінарні заходи, і вони можуть бути звільнені з посади за неправомірну поведінку або некомпетентність, але такі дії, як правило, вимагають належної правової процедури та дотримання правових стандартів”, - підкреслила вона.
 
Сторінка Проєкту ЄС "Право-Justice" у Facebook